Kastelen

Kastelen rond La Villonnière

Er zijn zo’n 45.000 kastelen in Frankrijk. Dan zou je verwachten dat er ook veel in de buurt van La Villonnière b&b moeten zijn. Dat klopt. Geen beroemde kastelen zoals langs de Loire, maar er zijn er verschillende met een heel interessante geschiedenis. Hier volgt een opsomming. Deze kastelen zijn allemaal op maximaal een half uur rijden vanaf La Villonnière.

Het grappige is dat er vele connecties tussen de kastelen te vinden zijn. Zo was de familie Pot eigenaar van het kasteel van Chazelet, maar ook van het kasteel van Le Prune-au-Pot. De schrijfster Georges Sand was onder de indruk van de ruïne van Crozant, maar ze bracht ook graag tijd door in Chateaubrun en Gargilesse. En Eleonora van Aquitanië is geboren in het Chateau Guillaume en heeft gewoond in het kasteel van Chinon.

Welke kastelen kun je bezoeken?

Ruïne van het forteresse de Crozant

The Lord of the Rings, Game Of Thrones, je ziet het zo voor je afspelen als je de ruïnes van het fort van Crozant bezoekt. Het oorspronkelijke fort is gebouwd in de 13de eeuw op een schiereiland tussen de rivieren de Creuse en Sedelle in: verschillende opeenvolgende ommuringen, twee torens uit de 13e eeuw en een vierkante donjon (middeleeuwse versterkte woontoren) uit de 15e eeuw, waaraan een kapel werd toegevoegd en de “watertoren” die het mogelijk maakte water uit de rivier te halen terwijl men in dekking bleef.

Ruine van Crozant

 

Het was een van de machtigste forten in het midden van Frankrijk. Je hebt er een magnifiek uitzicht en je kan je voorstellen dat men de vijand al van verre zag aankomen. Dat is ook de reden dat er al veel eerder mensen woonden. Al vanaf het Bronzen tijdperk beschouwden mensen dit als een veilige plek.

De regionale schrijfster George Sand bezocht samen met Chopin de site van de ruïne en was zo onder de indruk dat ze erover schreef in Le Péché de monsieur Antoine (wat zich overigens deels afspeelt in het kasteel van Chateaubrun): “Men weet niet wie op deze plaats moediger en tragischer geïnspireerd was, de natuur of de mensen…”

Het fort is te bezoeken. Elke dag van 8.30 – 22.30.

Ruïne de Brosse (Chaillac)

Het kasteel werd in de tiende eeuw gebouwd door burggraaf Géraud de Limoges, die echtgenoot was van Rothilde de Brosse. Tijdens de honderdjarige oorlog met Engeland, werd het zo rond 1369 ingenomen en platgebrand door de Engelse grootofficier van Poitiers, Guillaume de Felynton. Sindsdien is het niet herbouwd.

Ruine van Brosse

Men kan de buitenkant te allen tijde bezichtigen. De binnenzijde van het terrein zal slechts toegankelijk zijn als de eigenaar aanwezig is.

Chateau Guillaume (Lignac)

Het kasteel werd gesticht tussen 1087 en 1112 door Guillaume IX, graaf van Poitou en hertog van Aquitanië, grootvader van Eleonora die hier werd geboren. De 11e-eeuwse Romaanse donjon werd in de 13e eeuw vergroot. Het kasteel, dat onder Richelieu werd ontmanteld (17de eeuw), werd in de 19e eeuw gerestaureerd door de gravin van Beauchamp, voorouder van de huidige eigenaars.

Rond het kasteel Guillaume is een route uitgezet waar men via borden over de geschiedenis van het kasteel kan lezen. Het verhaal wordt verteld door Eleonora van Aquitanië, de vrouw die een belangrijke rol speelde in de relatie tussen Frankrijk en Engeland. Zij was eerst met de Franse koning Louis VII en daarna met de Engelse koning Henry II getrouwd.

Let op de harmonieuze, bewaard gebleven huizen van het gehucht dat aan het kasteel grenst. De huizen hebben buitentrappen en omringen een kleine romaanse kerk.

Het kasteel is elke dag ’s middags d.m.v. een rondleiding te bezoeken (1/6 – 30/9)

Chateau de Chazelet

In 1285 is Imbert Gueriti de eerste eigenaar van kasteel Chazelet. Aan het begin van de Honderdjarige oorlog is Jean de Brosse de heer van het kasteel. Inderdaad van de familie Brosse van het kasteel nabij Chaillac waar we het eerder over hebben gehad. In 1540 krijgt het een nieuwe eigenaar, François Pot. Deze krijgt toestemming van de Heer van Chateauroux om het kasteel te her/verbouwen tot hoe het er tegenwoordig uit ziet: een vierkante toren, vijf ronde torens en grachten er omheen. Toen waren er dus ook al bouwvergunningen nodig.

De familie Pot was een beroemde middeleeuwse familie. Er ontstonden twee takken: die van La Prugne, eigenaren van kasteel Le Prune-au-Pot, ook nabij La Villonnière en het grote Rochepot in de Bourgogne. Hieruit zijn de voorouders zijn van de huidige vorsten van Engeland, België, Luxemburg, Zweden, Nederland en Portugal voortgekomen. De andere tak was die van de seigneurs de Rhodes, waaronder Francois Pot, die zich in de Berry vestigden.

De beroemde Franse schrijver Alexandre Dumas van ”De drie musketiers”, heeft in het kasteel van Chazelet inspiratie opgedaan voor twee van zijn boeken: “Le docteur mystérieux” en “La fille du marquis” en ze ook in en rond het kasteel laten afspelen.

6 en 7 augustus 2022 wordt er in Chateau Chazelet een Middeleeuws festival gehouden.

Chateaubrun (Cuzion)

De crypte van Châteaubrun, die sinds mensenheugenis, lang voor de bouw van de vesting, in de rotsen is uitgehouwen, is altijd een plaats van verering geweest. Alleen adellijke pelgrims naar Santiago de Compostela hadden het voorrecht de crypte te betreden, niet op de heenreis, maar uitsluitend op de terugreis. De afdrukken van de pelgrimsschelp, die ze hadden meegenomen van hun tocht en zorgvuldig met kalkmortel waren geplakt (met het bolle gedeelte) op het gewelf van de grot, zijn nog altijd te zien.

Pierre II de Forges, markies van Châteaubrun, page van Marie Antoinette, was van plan koning Lodewijk XVI en zijn zoon, de dauphin Lodewijk XVII, onder “huisarrest” te plaatsen in de vesting, om hen te sparen van de gevangenis en het schavot. Zoals de geschiedenis heeft uitgewezen is dat niet gelukt.

In 1986 koopt de Franse kunstenaar Guy Baudat het kasteel. Als je het nu bezoekt, kun je zijn levensgrote kunstwerken bewonderen die overal staan opgesteld.

Chateau du Châtelier (Pommiers)

Het kasteel van Châtelier is een bolwerk dat in de 12e eeuw op een rotsachtige top werd gebouwd. Het is omgeven door wallen en heeft een donjon, een ophaalbrug, een brug die vast is komen te liggen en een slotgracht.

Aan het einde van de 18e eeuw, bijna in puin gevallen, werd het gekocht door de familie Piva, die het probeert te restaureren dankzij verschillende steunmaatregelen en een groot middeleeuwse feest in Augustus met ridderspelen en een banket.

Gratis te bezichtigen tijdens de open monumentendagen: het derde weekend van September.

Dagtocht naar een kasteel in de Loire-vallei

Ook is het mogelijk om een dagtocht te maken naar één van de grotere kastelen in de Loire-vallei. Deze liggen op zo’n 2 uur rijden van La Villonnière. Denk hierbij aan de volgende kastelen, maar er zijn er nog veel meer.

Chenonceau (130km, 1.45 uur)– een bijzonder kasteel, want het is gebouwd over het water van de rivier de Cher en was eens de woonplaats van Diane de Poitiers, minnares van koning Henry II. Meer info hier

Chaumont (142km, 1.54 uur)– ligt hoog boven de Loire. Bekend om zijn tuinenfestival. Meer info hier

Chambord (154km, 1.55 uur) – een typisch renaissance kasteel gebouwd in opdracht van koning Francois I in 1519. Is meegegaan met de tijd: je kan via een scherm (Histopad) zien hoe een kamer of zaal in de die tijd eruit moet hebben gezien. Meer info hier

Du Rivau (140km, 2.03 uur)neem minimaal 1,5 uur voor een bezoek van het kasteel, de stallen en de tuinen. Meer info hier

Azay-le-Rideau (170km, 2.04 uur) – gebouwd op een eiland in de Indre, een zijrivier van de Loire. Meer info hier

Koninklijk fort van Chinon (150km, 2.11 uur) –Ook hier kan je via een scherm (Histopad) zien hoe een kamer of zaal in de middeleeuwen er uit moet hebben gezien, compleet met mensen erin. Ook hebben ze een escape game die je terugvoert tot de tijd van Jeanne d’Arc. Meer info hier

Privébezit

Ook zijn er een aantal kastelen die privébezit zijn. Daar zitten juweeltjes tussen, maar helaas kunnen ze niet bezocht worden.

Gargilesse – Als je het kunstenaarsdorp Gargilesse-Dampierre bezoekt, dan is het wel zo logisch om even door de leuke oude straatjes naar het kasteel te lopen.

Kasteel van Le Prune-au-Pot – Letterlijk vertaald: de pruim in de pot. De vroegere eigenaar was de familie Pot. Inderdaad die voorouder van ons koningshuis.

De torens die er nog van staan zijn in zo’n slechte staat dat het niet bezocht kan worden. De huidige eigenaren willen het opknappen.

De vesting van Abloux

Deze domineert de vallei met dezelfde naam. Het is volledig verbouwd. Volgens een bekentenis uit 1607 bestond het “kasteel en bolwerk” uit een hoofdgebouw met vijf doorboorde torens met elk een windwijzer, grachten, ophaalbruggen, een lager gelegen binnenplaats, een schuur en een vijver”. Achter de woning ligt nog steeds een vrij diepe gracht. In 1540 wordt er ook melding gemaakt van een kapel. De eerste bekende heer van Abloux was Raoul Pot, ridder in 1260, die ook heer was van La Prune-au-Pot, Champroy en Puyagu. Het leengoed en de rechtspraak van Abloux vielen onder de heerlijkheid Argenton. De smederijen van Abloux bevonden zich in de onmiddellijke omgeving, maar de productie stopte aan het einde van de 19e eeuw. Tijdens één van de wandelingen in onze buurt kom je langs deze vesting.

Wandeling langs de vesting van Abloux

Chateau Romefort – Een groot kasteel op de oevers van de rivier de Creuse. Het levert prachtige plaatjes op, maar kan alleen bezichtigd worden tijdens de Open Monumentendagen in September.

Kastelen die een hotel zijn geworden

De onderhoudskosten van een kasteel zijn natuurlijk enorm. Wie heeft dat niet gezien bij Chateau Meiland? Daarom zijn verschillende kastelen een hotel geworden. Soms zelfs onderdeel van een grote hotelketen. Ze zijn niet te bezichtigen, maar wel van buiten te bewonderen.

Zoals Chateau Le Breuil uit de 16e eeuw vlakbij Chaillac. Het was ooit een versterkte woning die het Chateau de Brosse beschermde. Nu worden er kamers verhuurd en worden er boeren- en kunstmarkten georganiseerd.

Of het Kasteel van Celon uit de 15de eeuw. Men kan er wellness-weekenden bijwonen of conferenties organiseren. Het eerste weekend van September wordt er een middeleeuws festival georganiseerd.

Middeleeuws festival in Celon

 

Het kasteel van Chemeray is zelfs nog meer gemoderniseerd: er is een zwembad bij. Het is in zijn geheel te huur voor groepen tot 29 personen.

Chateau de Chabenet uit de 15de eeuw ziet er uit als een echt middeleeuws sprookjes kasteel. In 1635 door Richelieu deels ontmanteld is er in de eeuwen erna continu gerestaureerd. In de jaren ’90 was er een gerucht dat Michael Jackson het zou kopen, maar het is nu een hotel binnen de Zwitserse Hapimag groep. Het is ook mogelijk om te lunchen of dineren in het Chateau.

Kasteel te koop

En als dan de onderhoudskosten echt te hoog worden, je geen zin meer hebt om alle 23 kamers schoon te maken of je wilt winst maken nadat je het kasteel hebt opgeknapt, dan zet je het kasteel te koop.

Chateau de la Tour in Rivarennes. Er zijn een heleboel kastelen die “De la Tour” heten. Wat logisch is omdat een kasteel vaak is begonnen als toren waarna er verdere gebouwen, torens, slotgrachten bij kwamen. Dit kasteel staat langs de rivier de Creuse. Het is een hotel, maar het staat ook te koop voor 870.000,-.

Het kasteel van Saint Germain de Beaupré werd in de 16e eeuw gebouwd door Gabriel Foucault op de plaats van een vesting uit de 12e eeuw. Deze Gabriel Foucault werd verzocht door koning Henry II om naar Schotland te gaan om in de naam van de 3-jarige kroonprins Francois II, te trouwen met de 6-jarige Mary Stuart, Koningin der Schotten.

In het begin van deze eeuw is het kasteel luxueus verbouwd van binnen, marmeren badkamers en een thuisbioscoop. Het heeft heel aparte torens met ronde daken met een bijzondere spitsen erop. Sinds 2014 staat het te koop voor 4.240.000 euro.

Als je wat meer over de geschiedenis van de Franse kastelen wilt weten, lees dan ons blog.

Kom lekker een week bij ons logeren om al deze kastelen te bekijken en ook de andere leuke activiteiten te doen. Je kan je rustig een week of langer vermaken in onze buurt. Vind hier de prijzen van onze kamers.