Parijs vermijden: alternatieve routes naar zuid-Frankrijk

Parijs vermijden: alternatieve routes naar Zuid-Frankrijk

Lekker met de auto op vakantie naar Zuid-Frankrijk. Wat wordt de route? Bijna altijd loopt deze via Parijs en dat is in de zomer geen pretje. Deze zomer van 2024 wordt Parijs zelfs nog drukker vanwege de Olympische Spelen. Deze worden gehouden van 26 Juli tot 11 Augustus en daarna zijn er ook nog de Paralympische Spelen van 28 Augustus tot 8 September. Er worden 16 miljoen bezoekers verwacht. Maar hoe kan je Parijs vermijden? Wat zijn andere mogelijkheden om naar Zuid-Frankrijk te gaan?

Vanuit Nederland of Belgie gaat de “standaardroute” meestal over Parijs. In de zomermaanden – als er heel veel vakantiegangers op de weg zijn – is een alternatief te overwegen zeker op de zwarte zaterdagen (in 2024: 27 Juli en 3 Augustus) . Is Parijs echt niet te vermijden, dan zijn er wel een paar opties om de reis aangenamer te maken. Als je de mogelijkheid hebt, reis dan op zondag. Op zondag rijden er geen vrachtwagens (behalve gekoeld transport). Dat scheelt een hoop in de drukte.

Parijs vermijden omdat er vaak file staat
Als Parijs niet te vermijden is: de drie rondwegen rond Parijs

Er lopen 3 rondwegen rond Parijs. De meest bekende is de Boulevard Peripherique (BP op de borden). Deze loopt het dichtst rond het centrum van Parijs. Daar kom je ook altijd de meeste motoren tegen die even snel tussen de twee meest linkse banen door rijden. Heel lastig voor chauffeurs om die altijd in de gaten te hebben.

Een ringweg die iets verder van het centrum loopt is de A86. Deze kan aan de oost- maar ook aan de westkant genomen worden. De GPS zal vanzelf aangeven welke route op dat moment het beste is. De A86 aan de westkant gaat deels door een duplex tunnel. Die is relatief laag, waardoor hij niet toegangelijk is voor caravans en bussen.

Ook is het mogelijk om de Francilienne (A104/N104) te nemen. Deze rondweg ligt nog verder van het centrum van Parijs. Het kost ongeveer een half uur langer, maar omdat files op de Periferique vermeden worden, zal het niet veel verschillen. Hij loopt niet helemaal aan één stuk door. Waar hij doorsneden wordt door snelwegen richting Parijs neem je een stukje die snelweg om daarna weer terug te keren op de A104/N104.

Als Parijs niet te vermijden is, kies dan de minst drukke van de drie rondwegen
De oostelijke route

Welke route je neemt ligt er natuurlijk ook aan wat je vertrekpunt is en waar je vakantiebestemming is. Als je in het oosten van Nederland of Belgie woont is het een logische keuze om via Luxemburg, Metz en Nancy te rijden. Van daaruit kom je op de Route de soleil en kun je verder naar een eindbestemming links of rechts van de snelweg zoals de Auvergne of de Provence. Of misschien ga je wel helemaal naar de Middelandse Zee. Een extra voordeel is dat het stuk van Luxemburg naar Nancy tolvrij is.

Parijs vermijden via Troyes

Een optie is om recht door het midden naar het zuiden te rijden. Via Antwerpen, Brussel, Charlesvilles-Meziers, Reims en Troyes. Deze route is wel iets om en een stukje in Belgie is een N-weg waar je max 70 km mag. Maar het grote voordeel is dat het in Frankrijk een heel rustige route is met weinig verkeer. Deze route kost ongeveer 1,5 uur extra reistijd in vergelijking met de route via Parijs en dan moet er daar nergens file staan.

Vanuit Troyes kan men oostelijk naar Dyon voor de Route de Soleil, maar het is ook mogelijk om naar het westen te rijden richting Orleans. Neem halverwege de afslag naar de A77 om richting Clermont-Ferrand te gaan. Rijd je verder tot Orleans dan heb je de keuze om de A20 naar Toulouse en de Pyreneeën te nemen of de A10 richting Bordeaux. By the way, een groot deel van de A20 is tolvrij, namelijk het stuk tussen Vierzon en Brive-la-Gaillarde. Dit is een fijne autoweg richting Dordogne, Lot en Pyreneeën.

Typisch Franse auto op de rustige A20

Een westelijke route om Parijs te vermijden

Een andere mogelijkheid om naar Bordeaux te reizen is westelijk van Parijs via de A1, Amiens, Rouen, Le Mans en dan bij Tours weer de A10 op naar het zuiden. Dit is ongeveer een uur langer dan via Parijs. Uiteraard is deze route ook de snelste als je richting Normandie en Bretagne gaat voor je vakantie. 

Tegenwoordig geven alle GPS systemen aan wat de snelste route is. Je kunt je echter afvragen of je het fijner vindt om in de file te staan of liever een route neemt die langer is, maar waar je door kunt rijden.

Op de site of app van Sytadin kun je live de verkeerssituatie op de rondwegen van Parijs zien. Zo kun je van tevoren een keuze maken voor één van de rondwegen of alternatieve routes.

La Villonnière ligt op 5 minuten van de A20 richting Toulouse/de Pyreneeen. Wij reizen zelf zo veel mogelijk op zondag. Wij reizen niet in de zomer, omdat we dan gasten ontvangen in de b&b. Buiten de zomermaanden Juli en Augustus is het een stuk rustiger op de weg. Meestal gaan we dan ook via Parijs en nemen één van de rondwegen. Recent hebben we de route via Troyes genomen en die is ons goed bevallen. Deze rijdt erg rustig.

Wij hopen dat we jullie zo wat ideeën aan de hand hebben gedaan voor een rustiger en relaxtere route naar jullie vakantiebestemming. En mocht je nog een overnachtingsplek op de route nodig hebben, kijk dan even rond op onze website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *