5 tips om te ontspannen in een paar minuten

5 tips om te ontspannen in een paar minuten

Ben je ook toe aan een mini vakantie? Even ontspannen.

Tegenwoordig is het niet gemakkelijk om geen stress te hebben. We moeten alsmaar meer. We willen alsmaar meer. Er zijn meer afleidingen om ons heen. En het moet ook allemaal mooier, beter, optimaler. Kortom er ligt veel druk op de moderne mens. Daardoor wordt het steeds belangrijker om tijd te nemen om te ontspannen.

Ontspannen bij La Villonnière

Het werk neemt een groot deel van onze tijd in beslag en is vaak een bron van stress. Daarbuiten is het vaak lastig om “nee” te zeggen tegen de leuke dingen die langskomen. Bij gezin/familie zijn, met vrienden tijd doorbrengen, sporten, een hobby, een studie, cursus of workshop. En dan zijn er nog de verplichtingen die eenieder heeft. Denk maar aan kinderen naar school of sportclub brengen, administratie, huishouden, klusjes in huis. Alhoewel deze voor sommigen ook bij de leuke dingen horen. 😉 

Al met al zijn er vaak veel dingen die we willen en moeten doen, waardoor soms de leuke dingen zelfs niet meer leuk zijn. En dan zit er ook maar 24 uur in een dag! Tijd voor ontspannen past daar vaak niet meer in. Soms alleen maar als we met vakantie gaan. Maar met mijn 5 tips (verderop in deze blog) om in een paar minuten te ontspannen zal je dat in het dagelijkse leven wel lukken. Een soort mini-vakantie.

Het belang van ontspannen

Omdat er veel van ons verwacht wordt en zeker ook omdat we vaak veel van onszelf verwachten, ervaren we druk. Sommige mensen zijn zelfs continu in een staat van stress (fight or flight modus). Die spanning zorgt ervoor dat je continu alert bent. Als je dat te lang doet, dan put dat je uit. Het is oneigenlijk gebruik van je lichaam. Daarom is het belangrijk dat je je lichaam de kans geeft om zich te herstellen door het te laten ontspannen.

Ook voor je hersenen is het niet goed om geen rust te krijgen. Het zorgt ervoor dat je concentratie achteruit gaat. Je wordt moe en kunt steeds minder werk verzetten. Een kleine pauze zorgt ervoor dat je productiever bent.

Doordat we onze dagen volproppen met activiteiten, is er geen tijd voor rust. Zowel lichamelijk als geestelijk kan je niet continu “aan staan”.

Die spanning kan negatieve gevolgen hebben: zoals een negatieve stemming krijgen, slecht slapen, geïrriteerd zijn, gezondheidsklachten krijgen, slecht presteren, depressief worden, uitgeput raken of zelfs een burn-out krijgen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om regelmatig te ontspannen. Dit hoeft niet heel lang. Een paar minuten relaxen reset je lijf al. Als je aan het werk bent, betekent een paar minuten ontspanning al dat je daarna weer op hoog niveau kan presteren, creatief bent en beter informatie kan opnemen.

Hierbij wil ik je een paar tips geven om snel een ontspannen gevoel te krijgen.

Een korte pauze

Een enorme inkopper, maar neem eens een korte pauze van waar je mee bezig bent. Vaak gaan we maar door, omdat bepaalde zaken af moeten of er staat simpelweg (te) veel op onze to-do-lijst. Stop wat je aan het doen bent en ga een kop koffie of thee halen. Of eet een appel. Zonder dat je ondertussen met collega’s praat, de kinderen corrigeert, social media checkt. Wees alleen gefocussed op wat je op dat moment doet.

Buiten het mentale voordeel is het ook heel goed om te bewegen. Weer een inkopper 😉 Iedereen weet het, maar onbewust zitten we toch een groot deel van de dag. Door bewust een pauze te nemen krijgen we ook de kans om even te bewegen.

Vind je het lastig om er aan te denken om een pauze te nemen, zet dan de wekker op je telefoon. Het liefst op verschillende tijdstippen op de dag. Je zult zien dat het dan langzaam een automatisme wordt, een gezonde gewoonte.

Diepe ademhaling

Haal 5 keer diep adem. Vaak als we in een stress situatie zitten, is onze ademhaling heel oppervlakkig en hoog. Daardoor blijven we spanning vasthouden. Ons lichaam is sinds de oertijd zo geprogrammeerd dat als wij diep ademhalen, het lichaam weet dat we in een situatie zitten waarin we mogen ontspannen en zal dat “bevel” opvolgen. Probeer het maar eens. Soms hebben we zelfs automatisch de neiging om diep adem te halen, bijvoorbeeld na een inspannende bezigheid. “Hè, hè, zo even zitten. Pfff!” Dat laat je die opgebouwde hoge ademhaling/spanning eruit.

Ga op 70%

Doe dingen op 70%. Vaak jakkeren we maar door. Ons nauwelijks bewust van wat we doen, omdat we ze al zo vaak doen en dan op de automatische piloot staan. Ga bijvoorbeeld eens bewust op 70% van je snelheid lopen (wanneer dat kan). Loop van je auto naar kantoor of van je fiets naar de supermarkt eens op 70% van de snelheid. Waarschijnlijk zal je initieel al snel weer op 100% van je snelheid lopen. Dat is niet erg. Zodra je het je bewust wordt, ga je gewoon weer terug naar 70%.

Dans je hoofd leeg

Zet je favoriete nummer op en dans en zing mee. Geef je over aan de muziek. Laat je helemaal gaan. Mocht je niet van dansen houden, laat dan alleen maar je voeten stevig op de grond neerkomen op het ritme van de muziek. Stampen zorgt ervoor dat de aandacht van je hoofd naar je voeten gaat. Je hoofd wordt leeg. Je hersenen krijgen een echte break van je gedachten. Door je voeten stevig op de aarde te planten sta je ook letterlijk sterker in je schoenen.

Wees gewaarschuwd: het kan zijn dat er familieleden mee gaan dansen 😉

Ontspannen massage

Massage van je nek

Stress in de nek. Veel spanningen hopen zich op in de nek en dan specifiek rond de bovenste rugwervel. Geef jezelf eens een kleine massage van dat gebied. Vouw je handen in elkaar en plaats ze als een kommetje om je nek heen. Beweeg je handen met een knijpende beweging van boven naar onder over je nek. Je masseert dan met de onderkant van je handen (ter hoogte van de muis van je duim) de zijkanten van je nek. Je kunt dit doen van de onderkant van de schedelrand tot zo laag als je kunt komen.

Je kan ook met één hand deze knijpende beweging maken. Voel je de ontspanning?

Zo simpel is even ontspannen! Je hebt er weinig voor nodig en eigenlijk kan het overal.

Ontspan vakantie – yoga retraite

Natuurlijk kan je ook beslissen om wat langer de tijd te nemen om te ontspannen. Het is zelfs mogelijk om een hele week super ontspannen door te brengen: in 2023 organiseren wij weer yoga retraites in midden-Frankrijk. Niet een gewone vakantie, maar één waar je niets hoeft en alleen maar bezig bent met ontspannen, bijvoorbeeld door de yogalessen van Floor van Yogastudio Fidelishof, een ontspanningsmassage van Florence. of tijdens de mindfulactiviteiten tijdens de Zin&Zijn yoga retraite.

Interesse? Op deze pagina vind je meer informatie of stuur ons een berichtje via whatsapp (00.33.6.37994763) of het contactformulier dan informeren we je over de mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *