De 10 leukste uitjes

De 10 leukste uitjes vanuit La Villonnière

1) Suppen op de L’Anglin of de Creuse

Hier noemen ze dat “faire du paddle”. Bij camping La Quintaine in Bélâbre kun je in Juli en Augustus een sup huren om op de rivier de L’Anglin te gaan peddelen. Maar dat kan ook bij het Hotel du Lac in Crozant om de Creuse te verkennen. Even wennen om je evenwicht te bewaren, maar na een beetje oefenen een leuke bezigheid en heerlijk op het water.

2) Escape game in het museum

In Argenton is het Museum van het overhemd en de mannelijke elegantie. Het enige museum ter wereld dat het overhemd, zijn geschiedenis en fabricatieproces centraal zet. Er is een verhaal rond Charlie Chaplin bedacht wat opgelost moet worden: de escape game. Op 3, 19 en 24 augustus kun je er – uiteraard goed gekleed 😉 – aan mee doen. Hier meer informatie. 
Er zijn trouwens ook verschillende kastelen in het Loiredal waar je een escape game kunt spelen.

3) Le Voi Vert

De Fransen zijn echte fietsers. We zien hier regelmatig wielrenners langs komen. Het is soms pittig klimmen in ons heuvelachtige gebied. Het mooie is dat er fietsroutes zijn gemaakt op voormalige spoortrajecten. Deze zijn redelijk vlak, want een trein gaat ook niet al te steil omhoog. Er loopt zo’n Voi vert van bijvoorbeeld Argenton naar Le Blanc. Deze loopt evenwijdig aan de rivier de Creuse, waar je af en toe prachtig uitzicht over hebt. Helemaal als je over een spoorviaduct fietst!
En wist je dat er bij de VVV in Saint Benoit elektrische fietsen te huur zijn?

4) L'ilot z'enfants in Chateauroux, "het eiland van de kinderen".

Op een gebied van meer dan een hectare zijn 35 attracties te vinden voor kinderen: trampolines, luchtkussens, rupstrein, skelterbaan, zwembad, botsbootjes, etc. Ze zijn er gemakkelijk een halve dag mee zoet. Hier vind je de website.

5) Rondvaart op de Creuse

De rondvaartboot neemt je mee op een excursie van 1h10 (14km). De boot vertrekt voor Hotel du Lac. Een gids vertelt je over de interessante bezienswaardigheden en de geschiedenis van de regio: de ruines van Crozant, het tovenaarseiland, de molen van Pillemongin…

6) Het viaduct van Cluis

Het is mogelijk om over het hoge viaduct van Cluis te lopen. Het uitzicht is spectaculair. Het is onderdeel van een wandeling (7.68km) rond en door het dorp Cluis. Oh ja, voor de daredevils: je kan ook bungeejumpen van het viaduct.

7) 3D ervaring in Argentomagus

Ter gelegenheid van zijn 30ste verjaardag heeft het Archeologisch Museum Argentomagus in Argenton-sur-Creuse recent een 3D virtual en augmented reality applicatie aangekocht. 
Dit is een unieke app waarmee je kunt genieten van een bijzondere ervaring in de oude Gallo-Romeinse stad: je kunt rondlopen in een virtueel gereconstrueerde omgeving en het dagelijkse leven van de Bituriges in de tweede eeuw na Christus ontdekken.
De app (in het Frans, Engels, Duits) is beschikbaar op tablets (te huur) of te downloaden op je smartphone aan de balie van het museum.
Bij verschillende kastelen in de Loire Vallei is het ook mogelijk om in 3D de geschiedenis te ervaren.

8) De kerk van Le Menoux

De schilder Carrasco komt in 1967 in de Berry streek aan. Hij vindt de binnenkant van de kerk in Le Menoux een maagdelijk wit doek dat nodig geschilderd moet worden. Na een jaar krijgt hij toestemming van “Les Arts Sacrés” en de commissie van “Les Beaux Arts” om de muren van de kerk te schilderen zoals hij wil. Het kostte hem 8 jaar om de 400 m2 van een kleurrijke fresco te voorzien. Een ode aan de creatie van mens en universum.

9) Ruïne van het forteresse de Crozant

The Lord of the Rings, Game Of Thrones, je ziet het zo voor je afspelen als je de ruïnes van het fort van Crozant bezoekt. Het oorspronkelijke fort is gebouwd in de 13de eeuw op een schiereiland tussen de rivieren de Creuse en Sedelle in: verschillende opeenvolgende ommuringen, twee torens uit de 13e eeuw en een vierkante donjon (middeleeuwse versterkte woontoren) uit de 15e eeuw, waaraan een kapel werd toegevoegd en de “watertoren” die het mogelijk maakte water uit de rivier te halen terwijl men in dekking bleef.

Het was een van de machtigste forten in het midden van Frankrijk. Je hebt er een magnifiek uitzicht en je kan je voorstellen dat men de vijand al van verre zag aankomen. Dat is ook de reden dat er al veel eerder mensen woonden. Al vanaf het Bronzen tijdperk beschouwden mensen dit als een veilige plek.

Het fort is te bezoeken. Elke dag van 8.30 – 22.30.

10) Eguzon en het meer Chambon

Bij Lac Chambon kan je zwemmen en watersporten (waterskiën, wake boarden, op opblaaskussen achter boot), veel ruimte om te zonnen, speelplaatsen voor jongere kinderen, zelfs midgetgolfen. Cafés, strandbars en uitstekende restaurants bieden voor elk wat wils. Een veerboot vaart op gezette tijden vanaf de steiger op het strand van Fougères naar het hoofdstrand van Chambon, waar elke denkbare watersport beschikbaar is. Er is een zeilclub en een waterskischool, waterglijbanen en waterfietsen voor minder ambitieuze gasten! Een leuk gezinsuitje waar iedereen van kan genieten. Dit meer is nog niet echt ontdekt, waardoor het alleen in augustus drukker is met (Franse) toeristen.

En na een dagje aan het meer kan je heerlijk eten bij restaurant La Gamelle in Fougères aan de rand van het meer. Eenvoudige keuken, maar met vriendelijke bediening en een prachtig uitzicht over het meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *