Argenton-sur-Creuse

Argenton-sur-Creuse

De iets grotere stad bij ons in de buurt is Argenton-sur-Creuse (5000 inwoners). Het wordt ook wel het Venetië van de Berry genoemd. Het heeft deze bijnaam gekregen dankzij de rivier de Creuse, die erdoor heen stroomt en de huizen die over de rivier hangen. Naast de smalle straten van het centrum is er soms een steegje dat uitkomt bij de rivier, zodat men er een prachtig uitzicht over heeft.

Zicht op de overzijde van de rivier met de kleurrijke hangende huizen van Argenton-sur-Creuse

Rijdt men vanuit het zuiden de stad in dan komt men langs de Chapelle de la Bonne Dame, de kerk met het gouden madonna beeld bovenop. Het ligt hoog op de oever van de Creuse en biedt een prachtig uitzicht over de stad. Het is een leuke wandeling om door de smalle steile straatjes naar beneden naar de rivier te lopen.

Boven op de heuvel is de gouden Madonna van Argenton-sur-Creuse te zien

Het centrum van Argenton ligt aan de andere kant van de rivier. Per auto komt men vanaf alle kanten uit op het centrale plein, de Place de la République. Hier is het postkantoor en drie restaurants met terras. Heel gezellig als die vol zitten tussen de middag.

Rue Gambetta loopt naar het noordwesten langs de rivier. Er zijn verschillende winkels, het heerlijke pannekoekenrestaurant Le Berrygouden, het station en verderop Saint-Marcel, waar het archeologisch museum, Argentomagus is. In de Romeinse tijd woonden er al mensen in Argenton. Er was zelfs een amfitheater, waarvan de resten nu nog te bewonderen zijn. En er wordt zelfs wel eens een concert gegeven. (Zie de evenementenpagina)

Naast dit museum en lekker rondwandelen (er zijn prachtige oude huizen te zien) kan je in het volgende doen in Argenton.

– Een rondleiding krijgen door het office de tourisme. Of een digitale rondleiding op je eigen telefoon (te verkrijgen bij de office de tourisme)

Het Musée de la Chemiserie et de l’élégance masculine – het Overhemdenmuseum bezoeken. Het herinnert ons eraan dat in Argenton vanaf de 19de eeuw veel wasserijen en kledingfabrieken waren. In het museum kan je ook een escape game doen.

– In de zomer wordt er een internationaal muziek- en cultuurfestival Mercuria gehouden en ook het klassieke muziekfestival van Les Intemporel-les.