Cultuur

Cultuur

Museum, kerk, muziek

Je zou het niet verwachten op het Franse platteland, maar er is genoeg cultuur te vinden rondom La Villonnière. Verschillende plaatsjes hebben een museum. Er zijn kerken en kastelen (waarvoor een aparte pagina). En ook kun je genieten van muziekoptredens of festivals.

De kerk van Le Menoux

De schilder Carrasco komt in 1967 in de Berry streek aan. Hij vindt de binnenkant van de kerk in Le Menoux een maagdelijk doek dat nodig geschilderd moet worden. Na een jaar krijgt hij toestemming van “Les Arts Sacrés” en de commissie van “Les Beaux Arts” om te gaan schilderen. Hij heeft er een kleurrijk geheel van gemaakt waarbij elk onderdeel een betekenis heeft.

Museum van Argentomagus (Saint-Marcel)

De Gallo-Romeinse stad Argentomagus is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Frankrijk. U bent uitgenodigd om in de voetsporen van onze voorouders te treden en door echte prehistorische en Gallo-Romeinse habitats te wandelen. Voor meer informatie, volg de Franstalige link 

3D ervaring in Argentomagus. Ter gelegenheid van zijn 30ste verjaardag heeft het Archeologisch Museum Argentomagus in Argenton-sur-Creuse recent een 3D virtual en augmented reality applicatie aangekocht. 
Dit is een unieke app waarmee je kunt genieten van een bijzondere ervaring in de oude Gallo-Romeinse stad: je kunt rondlopen in een virtueel gereconstrueerde omgeving en het dagelijkse leven van de Bituriges in de tweede eeuw na Christus ontdekken.
De app (in het Frans, Engels, Duits) is beschikbaar op tablets (te huur) of te downloaden op je smartphone aan de balie van het museum.
Bij verschillende kastelen in de Loire Vallei is het ook mogelijk om in 3D de geschiedenis te ervaren.

Er is een goedkoper combinatieticket beschikbaar om zowel Argentomagus als het overhemdenmuseum te bezoeken.

Vitrine met voorwerpen uit de Romainse tijd in Argentomagus

Het museum van het overhemd (Argenton-sur-Creuse)

In Argenton is het Museé de la Chemiserie, het museum van het overhemd en de mannelijke elegantie. Het enige museum in Europa dat het overhemd, zijn geschiedenis en fabricatieproces centraal zet. Het herbergt collecties overhemden, lingerie, pakken, accessoires en de machines die ze maakten vanaf de 18de eeuw tot heden.

Er is een goedkoper combinatieticket beschikbaar om zowel Argentomagus als het overhemdenmuseum te bezoeken.

Musée de la minéralogie (Chaillac)

Een klein museum over edelstenen en mineralen. Open vanaf 19 Juni 2023.

Vindt hier de website van het museum.

Les Trois Musées (Prissac)

In Prissac bevindt zich een klein museum met drie afdelingen. Een deel gaat over boeken en kranten drukken, een deel over oude beroepen en in het laatste deel staan oude landbouwwerktuigen. 

L'espace Monet Rollinat (Fresselines)

Dit museum gelegen in de Vallee des Peintres is gewijd aan de beroemde schilders Monet en Rollinat, maar heeft ook verschillende wisselende exposities van andere kunstenaars (schilderen, tekenen, fotografie, beeldhouwen, keramiek, etc).

– Open van 1 April – 30 November

Espace Monet Rollinat

Léon Detroy huis (Gargilesse-Dampierre)

Deze weinig bekende kunstenaar is een belangrijke figuur in de picturale beweging van de vallei.

Zijn post impressionistische werken worden gepresenteerd in een persoonlijke en intieme setting.

– Open: van half mei tot eind augustus, dagen en tijden variëren naargelang het seizoen.

Hotel Lépinat (Crozant)

Ontdek de geschiedenis van het Creuse-dal van 1850 tot 1950 aan de hand van de schilderijen van mannen en vrouwen die aan de wieg stonden van de Crozant-school.

Inwoners, kunstenaars, toeristen en journalisten hebben allemaal deelgenomen aan het ontstaan en de ontwikkeling van een sterke kunstenaarskolonie en aan de bekendheid van de landschappen van de School van Crozant in Frankrijk en in de wereld.

Elk jaar zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen zoals in 2022 van Wynford Dewhorst. (Zie schilderij hiernaast)

– Open1 April – 30 November

Klassieke muziek

In de zomer zijn er verschillende muziekfestivals in de buurt van La Villonnière, van klassiek tot rock.

Eva Ganizate festival – 8 t/m 15 Augustus – verschillende concerten en een opera opgevoerd in de kerk met internationale zangers (Saint Benoit du Sault en omgeving)

Barok festival Le temps suspendu (Saint Benoit du Sault en omgeving) – 19 Juni & 26 Juli t/m 1 Augustus

Harp festival in Gargilesse: Festival d’eté de Gargilesse – 6 t/m 20 Augustus

Op deze website  kun je zien welke concerten/festivals er nog meer gehouden worden.

George Sand, pseudoniem van Amantine Aurore Lucile Dupin (Parijs, 1 juli 1804 – kasteel Nohant, 8 juni 1876), door haar huwelijk tevens barones Dudevant, was een Frans schrijfster en feministe avant la lettre. De romantische en landelijke omgeving, waar de schrijfster woonde en haar illustere gasten ontving diende als decor voor haar romans. Het huis van de schrijfster is een museum geworden en te bezoeken in Nohant-Vic. 

Maison de George Sand et parc Centre des Monuments Nationaux

2, Place Sainte-Anne 36400 NOHANT-VIC

Tél. : 02 54 31 06 04

http://www.pays-george-sand.com

Het huis van Georges Sand

Ongeveer 20 km ten noord-westen van Limoges (op ~80 km van La Villonnière) liggen de resten van het dorp Oradour-sur-Glane, een grimmige herinnering aan de realiteit van de oorlog.  De plunderende SS-soldaten lieten het precies zo achter op 10 juni 1944 toen ze de volledige populatie van 642 mannen, vrouwen en kinderen vermoorden, zogenaamd als represaille voor verzetsactiviteiten. Een van de vele schrijnende relikwieën is de roestende romp van een Peugeot uit 1940, verlaten door de dokter toen hij werd meegesleurd en werd doodgeschoten met alle andere mannen van het dorp. De vrouwen en kinderen werden gedood in de kerk.

Oradour-sur-Glane

Oradour-sur-Glane is na de verschrikkelijke gebeurtenissen achtergelaten zoals het was. Het laat een gruwlijk beeld van het verwoestingen en moorden zien die daar zijn aangericht.