Cultuur

Cultuur

De kerk van Le Menoux

De schilder Carrasco komt in 1967 in de Berry streek aan. Hij vindt de binnenkant van de kerk in Le Menoux een maagdelijk doek dat nodig geschilderd moet worden. Na een jaar krijgt hij toestemming van “Les Arts Sacrés” en de commissie van “Les Beaux Arts” om te gaan schilderen. Het is een kleurrijk geheel geworden waarbij elk onderdeel een betekenis heeft.

Musée de Argentomagus (Saint-Marcel)

De Gallo-Romeinse stad Argentomagus is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Frankrijk. U bent uitgenodigd om in de voetsporen van onze voorouders te treden en door echte prehistorische en Gallo-Romeinse habitats te wandelen. Voor meer informatie, volg de Franstalige link 

Le Musée de la Chemiserie (Argenton-sur-Creuse)

Het shirtmuseum in het centrum (uniek in Europa) herbergt collecties overhemden, lingerie, pakken, accessoires en de machines die ze maakten vanaf de XVIII tot heden.

Musée de la minéralogie (Chaillac)

Een klein museum over edelstenen en mineralen.

George Sand, pseudoniem van Amantine Aurore Lucile Dupin (Parijs, 1 juli 1804 – kasteel Nohant, 8 juni 1876), door haar huwelijk tevens barones Dudevant, was een Frans schrijfster en feministe avant la lettre. De romantische en landelijke omgeving, waar de schrijfster woonde en haar illustere gasten ontving diende als decor voor haar romans. Het huis van de schrijfster is te bezoeken in Nohant-Vic. 

Maison de George Sand et parc Centre des Monuments Nationaux

2, Place Sainte-Anne 36400 NOHANT-VIC

Tél. : 02 54 31 06 04

http://www.pays-george-sand.com

Het huis van Georges Sand

Klassieke muziek

In de zomer zijn er verschillende klassieke muziek festivals in de buurt van La Villonnière.

Eva Ganizate festival – verschillende concerten en een opera opgevoerd in de kerk met internationale zangers (Saint Benoit du Sault en omgeving) 

Barok festival Le temps suspendu (Saint Benoit du Sault en omgeving) 

Harp festival in Gargilesse: Festival d’eté de Gargilesse

 

 

Ongeveer 20 km ten noord-westen van Limoges (op ~80km van La Villonnière) liggen de resten van het dorp Oradour-sur-Glane, een grimmige herinnering aan de realiteit van de oorlog.  Dit dorp is achtergelaten precies zoals de plunderende SS-soldaten het achterlieten op 10 juni 1944 toen ze de volledige populatie van 642 mannen, vrouwen en kinderen vermoorden, zogenaamd als represaille voor verzetsactiviteiten. Een van de vele schrijnende relikwieën is de roestende romp van een Peugeot uit 1940, verlaten door de dokter toen hij werd meegesleurd en werd doodgeschoten met alle andere mannen van het dorp. De vrouwen en kinderen werden gedood in de kerk.

Oradour-sur-Glane