Cultuur

Cultuur

De kerk van Le Menoux

De schilder Carrasco komt in 1967 in de Berry streek aan. Hij vindt de binnenkant van de kerk in Le Menoux een maagdelijk doek dat nodig geschilderd moet worden. Na een jaar krijgt hij toestemming van “Les Arts Sacrés” en de commissie van “Les Beaux Arts” om te gaan schilderen. Het is een kleurrijk geheel geworden waarbij elk onderdeel een betekenis heeft.

Musée de Argentomagus (Saint-Marcel)

De Gallo-Romeinse stad Argentomagus is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Frankrijk. U bent uitgenodigd om in de voetsporen van onze voorouders te treden en door echte prehistorische en Gallo-Romeinse habitats te wandelen. Voor meer informatie, volg de Franstalige link 

3D ervaring in Argentomagus. Ter gelegenheid van zijn 30ste verjaardag heeft het Archeologisch Museum Argentomagus in Argenton-sur-Creuse recent een 3D virtual en augmented reality applicatie aangekocht. 
Dit is een unieke app waarmee je kunt genieten van een bijzondere ervaring in de oude Gallo-Romeinse stad: je kunt rondlopen in een virtueel gereconstrueerde omgeving en het dagelijkse leven van de Bituriges in de tweede eeuw na Christus ontdekken.
De app (in het Frans, Engels, Duits) is beschikbaar op tablets (te huur) of te downloaden op je smartphone aan de balie van het museum.
Bij verschillende kastelen in de Loire Vallei is het ook mogelijk om in 3D de geschiedenis te ervaren.

Le Musée de la Chemiserie (Argenton-sur-Creuse)

In Argenton is het Museum van het overhemd en de mannelijke elegantie. Het enige museum in Europa dat het overhemd, zijn geschiedenis en fabricatieproces centraal zet. Het herbergt collecties overhemden, lingerie, pakken, accessoires en de machines die ze maakten vanaf de XVIII tot heden.

Escape game in het museum. Er is een verhaal rond Charlie Chaplin bedacht wat opgelost moet worden: de escape game. Op bepaalde data kun je er – uiteraard goed gekleed 😉 – aan mee doen. Hier kun je meer informatie vinden. 
Er zijn trouwens ook verschillende kastelen in het Loiredal waar je een escape game kunt spelen.

Musée de la minéralogie (Chaillac)

Een klein museum over edelstenen en mineralen.

Vindt hier de website van het museum.

Klassieke muziek

In de zomer zijn er verschillende klassieke muziek festivals in de buurt van La Villonnière.

Eva Ganizate festival – 8 t/m 15 Augustus – verschillende concerten en een opera opgevoerd in de kerk met internationale zangers (Saint Benoit du Sault en omgeving) 

Barok festival Le temps suspendu (Saint Benoit du Sault en omgeving) – 19 Juni & 26 Juli t/m 1 Augustus

Harp festival in Gargilesse: Festival d’eté de Gargilesse – 8 t/m 22 Augustus

 

George Sand, pseudoniem van Amantine Aurore Lucile Dupin (Parijs, 1 juli 1804 – kasteel Nohant, 8 juni 1876), door haar huwelijk tevens barones Dudevant, was een Frans schrijfster en feministe avant la lettre. De romantische en landelijke omgeving, waar de schrijfster woonde en haar illustere gasten ontving diende als decor voor haar romans. Het huis van de schrijfster is te bezoeken in Nohant-Vic. 

Maison de George Sand et parc Centre des Monuments Nationaux

2, Place Sainte-Anne 36400 NOHANT-VIC

Tél. : 02 54 31 06 04

http://www.pays-george-sand.com

Het huis van Georges Sand

Ongeveer 20 km ten noord-westen van Limoges (op ~80km van La Villonnière) liggen de resten van het dorp Oradour-sur-Glane, een grimmige herinnering aan de realiteit van de oorlog.  Dit dorp is achtergelaten precies zoals de plunderende SS-soldaten het achterlieten op 10 juni 1944 toen ze de volledige populatie van 642 mannen, vrouwen en kinderen vermoorden, zogenaamd als represaille voor verzetsactiviteiten. Een van de vele schrijnende relikwieën is de roestende romp van een Peugeot uit 1940, verlaten door de dokter toen hij werd meegesleurd en werd doodgeschoten met alle andere mannen van het dorp. De vrouwen en kinderen werden gedood in de kerk.

Oradour-sur-Glane