Waarom wandelen (in midden-Frankrijk)?
Elke dag wandel ik met onze hond Chouette. Ik merk dat dat me erg goed doet. Zeker als het mooi weer is, is het fijn om buiten te zijn. Dat zonnetje op je gezicht, heerlijk! Maar ook de omgeving is zo mooi hier in het zuiden van de Indre, waardoor je vanzelf geniet van al het moois en je helemaal vrolijk wordt.
Ik ben er eens ingedoken wat wandelen met je doet en dat is alleen maar goeds.
Wat doet wandelen voor je lichaam?
Iedereen weet dat bewegen goed voor je is. Er wordt zelfs wel gezegd dat zitten het nieuwe roken is. Maar wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je wandelt en waarom is het goed voor je?
Spieren, botten en kraakbeen
Wandelen activeert en versterkt je spieren. Tijdens het wandelen zijn ze flink aan het werk. Vandaar dat je het warm krijgt van wandelen. Maar wist je ook dat het je botten versterkt? Door je botten te belasten worden ze sterker. En ook het kraakbeen heeft profijt van beweging. Doe je dat te weinig dan wordt het kraakbeen dun, wat pijn in de gewrichten kan geven.
Ook vitamine D is goed voor je botten. En laat de belangrijkste bron van vitamine D nu de zon zijn. Zelfs als het bewolkt is, zorgen zonnestralen ervoor dat je huid vitamine D aanmaakt.
Afvallen
Door elke dag te wandelen verbrand je calorieën en val je af. Stel je er niet al te veel van voor, want als je elke dag driekwartier wandelt, dan ben je na een maand een kilo kwijt.
Je conditie gaat vooruit
Zeker als je weinig conditie hebt, is wandelen een goede start om het te krijgen. Loop eerst kortere stukken op vlak terrein. Daarna komen de routes met meer helling aan de beurt. Je zal zien dat je na regelmatig gewandeld te hebben, niet meer buiten adem zult zijn.
Toen we hier net woonden nam ik meestal een pad dat redelijk vlak was. Daarna ging ik ook het dal van het riviertje de Abloux in. Dan moet je toch wel een beetje hoogte dalen en stijgen. Het was al gauw geen enkel probleem meer.
Je hart
Over dat je hart veel vrolijker wordt gaan we het zo hebben, maar eerst de lichamelijk conditie van je hart. Deze verbetert door elke dag een half uur te wandelen: lagere bloeddruk en vermindering van het slechte cholesterolgehalte. Daardoor heb je 40% minder kans op een hartaanval.
Minder kans op diabetes
Dagelijks wandelen verlaagt het risico op diabetes type 2 met bijna 60%. Van mensen die al diabetes hadden bleek uit een proef met wandelen dat hun bloedsuikerwaarden stabieler werden. En veel mensen konden hun medicatie afbouwen of zelfs helemaal stoppen.
Verbeterde spijsvertering
Als je dagelijks wandelt, dan beweeg jij maar ook je darmen bewegen mee. En dat verbetert je spijsvertering, waardoor je geen last van verstoppingen zult hebben. Ook zullen je darmen beter werken als ze ontspannen zijn en dat wordt je van wandelen.
Wat doet wandelen voor je geest?
Wandelen ontspant/vermindert stress
Heb je stress, dan denk je vaak dat uitrusten of niets doen de oplossing is. Dat is dus niet zo. Als je stress hebt, moet je juist gaan bewegen. En dan is wandelen een makkelijk toegankelijke manier, want je hebt er alleen een paar goede schoenen voor nodig en je stapt zo je voordeur uit. Misschien heb je al eerder gehoord dat bewegen goed is bij stress. Dat is ook wat dr. Erik Scherder zegt in zijn boek “Laat je brein niet zitten”. (Misschien ken je hem van de Universiteit van Nederland.) Beweging baat het brein en daarmee de gezondheid.
Mensen die een burn-out hebben wordt dan ook aanbevolen om elke dag 20 minuten te wandelen. Zo komt er langzaam weer rust in het hoofd en het lijf.
Een betere nachtrust
Er zijn verschillende redenen waarom wandelen je slaap verbetert. Je krijgt veel verse zuurstof binnen waardoor je ontspant. Ook het deinende ritme van het wandelen geeft een rustig gevoel. Als je wandelt, zit je minder tijd naar een scherm te staren, wat weer slecht is voor een goede nachtrust.
Door buiten in het daglicht te zijn verbeter je de afstemming van je lichaam op een dag- en nachtritme, je biologische klok. Je lijf zal beter begrijpen, wanneer het donker wordt en tijd is om te gaan slapen. Je zal beter in- en doorslapen.
Verbetert het geheugen
Wandelen heeft een positief effect op je geheugen. Als kinderen sporten worden ze slimmer en wie meer beweegt, verkleint de risico’s op het ontwikkelen van dementie met maar liefst 20 tot 50%.
Goed voor je humeur/antidepressiva
Zonlicht op je huid zorgt voor de aanmaak van serotonine. Dit wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Serotonine is betrokken bij heel veel verschillende lichaamsprocessen. Een belangrijke is je humeur. Meer serotonine betekent een vrolijker humeur.
Ook is door onderzoek aangetoond dat beweging goed helpt tegen depressies. Een half uur beweging zou zelfs beter werken tegen depressieve gevoelens dan antidepressiva.
Door eenmalig een wandeling te maken treden deze effecten op de gezondheid natuurlijk niet meteen op. Pas als je regelmatig gaat lopen en wandelen zal je de voordelen ervan merken. Wat je wel meteen merkt, is het positieve effect op je humeur!
Na deze enorme overvloed van positieve effecten van wandelen, zit er maar één ding op: trek de (stoute) wandelschoenen aan en trek erop uit. Wij doen dat hier in ieder geval elke dag en niet alleen omdat de hond uitgelaten moet worden. De omgeving hier in het zuiden van de Indre is prachtig. Een coulisselandschap met heggen en bomen rond de weilanden doorkruist door valeitjes van kleine en grotere rivieren. Veel flora en fauna, maar ook mooie oude stadjes en kastelen. Kortom, ben je een relaxte wandelaar of een doorloper, wil je een korte of lange wandeling maken, houdt je meer van natuur of meer van cultuur, er is voor iedereen een keur aan wandelingen.
Zowel het Parc Naturel de la Brenne als de VVV van Eguzon hebben een grote hoeveelheid aan wandelingen uitgezet. Wil je meer informatie over die wandelingen, kijk dan eens op deze pagina op onze website.
Oh ja, ik ben nog een belangrijk voordeel van wandelen vergeten: je krijgt er ook een mooie derrière van 😉
Marjolein
Wil je je inschrijven voor onze nieuwsbrief, dan kan dat hier.