Wandelen

Wandelen in de Indre

Vanuit ons huis zijn verschillende wandelingen te maken. Van korte rondjes tot wandelingen van 10km of langer. Wij zijn ze in kaart aan het brengen, zodat jullie ook kunnen genieten van de prachtige omgeving rond La Villonnière.

Parc Naturel de la Brenne

Het park van de Brenne kent vele prachtige wandelroutes. Van korte routes tot meerdaagse wandelingen die je onderweg bij b&b’s brengt. Er zijn routes die je van meer naar meer brengen. (Er zijn er 3300 in de Brenne!) Of volg één van de rivieren tijdens een wandeling, zoals de Creuse of de L’Anglin. De 19 km lange wandeling die langs ons huis komt gaat door de valei van het riviertje de Abloux. En een andere wandeling gaat door ons buurdorp St Gilles en de wandeling van Parnac kan verlengd worden tot aan La Villonnière.

Stroomafwaarts is er ook een kortere wandeling van 8 km door de valei van de Abloux te maken. Of maak een korte wandeling om het kasteel van Azay-le-Ferron om te eindigen met een bezoek eraan. Of wat dacht je van wandelen langs de wijnvelden van Thenay? Keuze te over en voor ieder wat wils. Je vindt de wandelingen hier.  Hieronder een kaartje met de wandelingen van Parc Brenne bij ons in de buurt. (De rode stip rechts is La Villonnière.)

Kaartje met wandelingen van de Brenne in de buurt van La Villonnière
Wandelvakantie langs beekjes

Schilderachtige wandelingen

In de Vallee des Peintres, de Vallei van de Schilders is het prachtig wandelen. 

La Boucle du Pin (4,1 km) die begint met een prachtig uitzicht op de hoefijzer-vormige loop van de Creuse, welke ook vele malen is geschilderd. (Kaartje bij ons te verkrijgen)

En ook het Schilderspad van Crozant met een hele reeks panelen over de schilders van de “School van Crozant”, hun geschiedenis en creaties. Deze loopt langs de Sédelle met als hoogtepunt de laatste molens en een prachtig uitzicht op het middeleeuwse fort van Crozant.

Wandelingen van de VVV in Eguzon

Rond Eguzon zijn bijna 100 km aan gemarkeerde routes te vinden. 

Alle 21 gemeenten van de Eguzon-Argenton-Vallée de la Creuse hebben in totaal 1000 km aan wandelroutes. 

Op de website van de VVV in Eguzon zijn mooie gevarieerde wandelingen te vinden. Langs de mooiste delen van Argenton-sur-Creuse, oude kastelen, de scherpe bochten in de Creuse, door vele schilders geschilderd of langs de wilde valei van de Gargilesse. 

Camino de Santiago de Compostela nabij La Villonniere

Camino de Santiago de Compostela

Oftewel het Jacobspad, oftewel Chemin de Saint-Jacques

Lijkt het je leuk om eens een stuk van de pelgrimsroute, de Camino de Santiago de Compostela te lopen, maar lijkt een paar weken of zelfs maanden je wat te veel? Wij brengen je naar een punt op de Camino niet ver bij La Villonnière vandaan en pikken je aan het eind van de dag een stuk verderop weer op, zodat je bij ons weer kunt overnachten. Eventueel kan dat ook nog een tweede of derde dag, afhankelijk van hoeveel je wilt lopen. Het gaat om een stuk op de route van Vézelay, het stuk van Saint Marcel (naast Argenton sur Creuse) tot La Souterraine (zo’n 60 km).

Deze service is niet beschikbaar in de maanden Juli en Augustus. De kosten zijn de benzinekosten en dus afhankelijk van het stuk dat je wilt lopen.

Wandeling over het viaduct van Cluis

Het is mogelijk om over het hoge viaduct van Cluis te lopen. Het uitzicht is spectaculair. Het is onderdeel van een wandeling (7.68km) rond en door het dorp Cluis. Oh ja, voor de daredevils: je kan ook bungeejumpen van het viaduct.

Wandelfeest rond de tamme kastanje

Elk jaar wordt begin November het Fête de la châtaigne (het feest van de tamme kastanje) gehouden. Elke dag begint vroeg met een wandeling. Daarna wordt er aan lange tafels gegeten, waarbij uiteraard de kastanje een hoofdrol speelt. Informatie over het programma vindt je hier in het frans. En natuurlijk zijn er geroosterde kastanjes en cider te krijgen op de markt.

Fietsen in de Indre

Fietsen bij La Villonnière in de buurt is zeker mogelijk. Het is niet zo vlak als Nederland. De valleitjes van de stroompjes die het landschap doorkruisen zorgen voor hoogteverschillen. 

Het Parc Brenne heeft verschillende fietsroutes uitgezet. De dichtbijzijndste start in Saint Benoit du Sault, 7 km bij ons vandaan. De fietsroutes zijn te vinden op deze pagina.

Hier een kaartje van de routes. Het rode stipje is La Villonnière. Er zijn routes langs weilanden en door bossen, routes over de voormalige spoorbanen langs de rivier de Creuse of routes door het prachtige merengebied. 

Door heel Frankrijk zijn Voie Vertes. Dit zijn paden waar alleen ongemotoriseerd verkeer mag komen: fietsers, rolschaatsers en wandelaars. Ze zijn gebouwd op de jaagpaden van kanalen en rivieren, voormalige niet meer gebruikte spoorlijnen of boswegen. 

Er is zo’n Voie Verte van Le Blanc naar Argenton sur Creuse (63 km). Deze loopt langs de rivier de Creuse. Delen liggen in de schaduw van bomen. Dus zeer aangenaam in de zomer. Drie van de fietsroutes van de Brenne gaan deels over deze Voie Verte. 

Rond Argenton sur Creuse zijn drie kortere fietsroutes uitgezet. 

Er is ook een handige (Franse) app beschikbaar genaamd Visorando met fiets- en wandelroutes voor heel Frankrijk.