Omgeving oud

Deze regio in Frankrijk is niet erg bekend en is toch gemakkelijk per auto te bereiken vanuit Nederland. Het laatste stuk (snelweg A20) is tolvrij. Ook is het mogelijk om met de hogesnelheidstrein (overstap in Parijs) in het nabijgelegen Chateauroux of Argenton-sur-Creuse  te komen.

 

Perfect voor rust en ontspanning, de ongehaaste manier van leven is een van de grootste charmes van L’Indre en Limousin, een heel landelijk gebied, ongegeneerd rustiek, het zachte platteland glinstert van water in de rivieren en meren, een populair centrum voor watersportliefhebbers en een paradijs voor vissers. Wandelaars en natuurliefhebbers zullen genieten van de paden die dwars door de velden en bossen lopen waar dieren in overvloed aanwezig zijn en de ‘Rat Race’ heel ver weg lijkt.

“…. laat de Berry je wilde hart bedwelmen met zijn ongerepte natuurlijke schoonheid. In de opeenvolging van bossen, vlaktes, heuvels en meren is er ruimte voor iedereen om dingen in hun eigen tempo te doen …..”

Chateaux, musea en historische sites zijn overal, we hebben er een paar uitgekozen waarvan we denken dat deze de moeite waard zijn om te bezoeken, de rest moet je zelf ontdekken, maar je zult keer op keer terug moeten komen als je al dat L’Indre en Limousin te bieden heeft wilt zien.

 

Vanuit onze accommodatie kun je twee dorpen bezoeken die voorkomen op de lijst met mooiste dorpen van Frankrijk (Les plus beaux villages de France): het kunstenaarsdorp Gargillesse-Dampierre en het middeleeuwse Saint-Benoît-du-Sault.

 

Gargillesse-Dampierre

Een charmant kunstenaarsdorp hoog op de oever van de Creuse dat vele beroemde Franse schilders hebben bezocht of in gewoond. Deze kleine enclave was ook de thuisbasis van de schrijver Georges Sand. Er is een kasteel en een prachtige kerk uit de 12e eeuw, (de locatie voor concerten en harpfestivals). Deze kerk heeft een gewelfde crypte met  goed bewaarde fresco’s uit de 13de eeuw.  Tijdens het seizoen verwelkomen de kunstenaars de bezoekers in hun huizen om ze aan het werk te zien.

 

 

 

 

 

Saint-Benoît du Sault

In de kleine straatjes van Saint-Benoît-du-Sault waan je je weer in de middeleeuwen. Het heeft stadswallen, gebouwen van een voormalige benedictijnenpriorij en middeleeuwse straatjes. Het is een genot om er rond te lopen, de prachtige Romaanse kerk te bezoeken of te genieten van de (klassieke) muziek tijdens één van de festivals in de zomer. Tip: tijdens het Eva Ganizate festival in Augustus (festival-evaganizate.com) kun je van verschillende concerten genieten en wordt er een opera opgevoerd in de kerk met internationale zangers. En ook is er tijdens de zomer een Barokfestival: http://www.letempssuspendu.fr/

Saint-Benoit-du-Sault

 

Kerk van Le Menoux

De schilder Carrasco komt in 1967 in de Berry streek aan. Hij vindt de binnenkant van de kerk in Le Menoux een maagdelijk doek dat nodig geschilderd moet worden. Na een jaar krijgt hij toestemming van “Les Arts Sacrés” en de commissie van “Les Beaux Arts” om te gaan schilderen. Het is een kleurrijk geheel geworden waarbij elk onderdeel een betekenis heeft.

 

Argenton Sur Creuse

Het ‘Venetië van de Berry’, Argenton-sur-Creuse ligt op ongeveer 20 kilometer afstand. Zijn bijnaam dankt Argenton aan de oude huizen met galerijen en balustrades hangend over de Creuse. Een charmant middeleeuws stadje aan de rivier de Creuse met een verscheidenheid aan winkels, hotels en restaurants. Argenton sur Creuse heeft een fascinerende geschiedenis en een heerlijke sfeer. Pittoreske steegjes en oude huizen die steil boven de kronkelende rivier hangen, maken van deze stad een populair onderwerp voor kunstenaars en fotografen.

 

Le Musée de la Chemiserie – Het shirtmuseum in het centrum (uniek in Europa) herbergt collecties overhemden, lingerie, pakken, accessoires en de machines die ze maakten vanaf de XVIII tot heden.

Musée d’Argentomagus in Saint-Marcel, Argenton

De Gallo-Romeinse stad Argentomagus is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Frankrijk. U bent uitgenodigd om in de voetsporen van onze voorouders te treden en door echte prehistorische en Gallo-Romeinse habitats te wandelen. Voor meer informatie, volg de Franstalige link https://www.argentomagus.fr/

 

 

 

 

Natuurgebied de Brenne

La Villonnière ligt in de Brenne, een beschermd en authentiek natuurgebied. Het is een feest voor vis- en vogelliefhebbers. De Brenne omvat meer dan 3000 (!) meren. Een paradijs voor zeldzame soorten planten en dieren. Tegen een achtergrond van gevarieerde landschappen aan de rivier de Creuse. In het noorden zorgen plassen, weilanden, heidevelden en bossen voor een uniek landschap dat zich uitstrekt over een grote vlakte van 15 km bij 30 km: dit is de Brenne van de meren. Golvende bossen bedekt met kreupelhout en kleine velden, allemaal begrensd door verzonken paden, bezetten het zuiden en het westen. De Creuse en de Anglin hebben gebeeldhouwde valleien die hier en daar begrensd zijn door steile kliffen. De meren zijn niet natuurlijk, maar ze hebben een uitzonderlijk interessante en complementaire natuurlijke omgeving gecreëerd waar een overvloed aan planten en dieren leven. Je kan de Brenne wandelend, per fiets, te paard of met een kano ontdekken. Van de 69 wandelroutes komt er één langs ons huis.

Wandelroute Brenne

parc-naturel-brenne.fr

 

Eguzon en Lac Chambon

 

 

Bij Lac Chambon kan je zwemmen en watersporten (waterskieen, wakeboarden, op opblaaskussen achter boot), veel ruimte om te vissen en te zonnen, speelplaatsen voor jongere kinderen, zelfs midgetgolfen. Cafés, strandbars en uitstekende restaurants bieden voor elk wat wils. Een veerboot vaart op gezette tijden vanaf de steiger op het strand van Fougères naar het hoofdstrand van Chambon, waar elke denkbare watersport beschikbaar is. Er is een zeilclub en een waterskischool, waterglijbanen en waterfietsen voor minder ambitieuze gasten! Een leuk gezinsuitje waar iedereen van kan genieten. Dit meer is nog niet echt ontdekt, waardoor het alleen in augustus drukker is met (Franse) toeristen.

En na een dagje aan het meer kan je heerlijk eten bij La Gamelle in Fougères aan de rand van het meer. Eenvoudige keuken, maar met vriendelijke bediening en een prachtig uitzicht over het meer!

Bezoek het Creuse Valley Museum in Eguzon, hier kunt u meer te weten komen over de vroegere ambachten van de vallei, de bouw van de Eguzon-dam en het omliggende platteland.

eguzon-val-de-creuse.com/nl

 

Labyrint van Gueret

Het labyrint van Gueret is het grootste van Europa. Buiten het labyrint zijn er ook andere spellen en vermaak: een 50 meter waterglijbaan, escape game, blotevoetenpad, kinderboerderij. Kortom voor alle leeftijden is er wat te doen.

Elke middag om 15.00: kan je in een groep van max 6 personen en uitgerust met smartphone die is verbonden met internet alle puzzels oplossen van de Grote Tovenaar en zo uit het labyrint komen?

Labyrint van Gueret

 

Marktjes en brocantes

Natuurlijk zijn er ook bij ons in de buurt gezellige marktjes en brocantes te bezoeken. Ze zijn te vinden op deze site: Brocabrac. Gebruik onze postcode 36170 om de marktjes en brocantes bij ons in de buurt te vinden.

 

Chateau Guillaume

Chateau GuillaumeOok wel het kasteel van Eleanor van  Aquitaine genoemd, koningin van Frankrijk en Engeland en moeder van Richard Leeuwenhart. Het is te bezoeken dmv een rondleiding waarbij vooral veel verteld wordt over de periode sinds de restauratie van het kasteel in de 19de eeuw. Er is een wandeling uitgezet rond het kasteel aan de hand van een aantal borden waarop de geschiedenis van het kasteel wordt verteld.

 

Het land van George Sand

Plattelandsbosjes, romantisch, landelijk, waar George Sand woonde en haar illustere gasten ontving en waarvan het vredige platteland diende als decor voor haar romans. Vergeet niet om het huis van de schrijfster te bezoeken in Nohant. Evenals het Scénovision van de filmmaker Jacques Tati, auteur onder meer van de film “Jour de fête” in Sainte – Sévère.

 

Maison de George Sand et parc Centre des Monuments Nationaux

2, Place Sainte-Anne 36400 NOHANT-VIC

Tél. : 02 54 31 06 04

http://www.pays-george-sand.com

 

 

Maison de Jour de Fête

Place du marché

36160 Sainte-Sévère-sur-Indre.

Tél : 02 54 30 21 78

http://www.maisondejourdefete.com/

 

 

Oradour-sur-Glane

Ongeveer 20 km ten noord-westen van Limoges (op ~80km van La Villonnière) liggen de resten van het dorp Oradour-sur-Glane, een grimmige herinnering aan de realiteit van de oorlog.  Dit dorp is achtergelaten precies zoals de plunderende SS-soldaten het achterlieten op 10 juni 1944 toen ze de volledige populatie van 642 mannen, vrouwen en kinderen vermoorden, zogenaamd als represaille voor verzetsactiviteiten. Een van de vele schrijnende relikwieën is de roestende romp van een Peugeot uit 1940, verlaten door de dokter toen hij werd meegesleurd en werd doodgeschoten met alle andere mannen van het dorp. De vrouwen en kinderen werden gedood in de kerk.

 

Crozant

Honderden schilders bezochten de vallei van de Creuse, met name Gargilesse, Crozant en Fresselines, deze picturale beweging werd bekend als de “Ecole de Crozant”.

 

Fresselines

Een heerlijk kunstenaarsdorp waar schoonheid, eenvoud en authenticiteit samenvloeien. In 1883 zocht de dichter en muzikant Maurice Rollinat zijn toevlucht in Fresselines en bracht hij zijn vrienden mee; muzikanten, schrijvers, schilders, waaronder Claude Monet, die in 1889 23 scènes in de omgeving van de twee Creuse-rivieren schilderde, omdat de samenvloeiing die zij vormen een “magische” plaats is die bezoekers en wandelaars altijd heeft aangetrokken en gecharmeerd.

 

La Souterraine

Onder de stad La Souterraine ligt een netwerk van ‘geheime tunnels’. Het zijn deze verborgen doorgangen die de stad zijn naam gaven, La Souterraine betekent ‘onder de grond’. Boven de grond heeft de stad veel mooie en historische gebouwen. Dwaal door de middeleeuwse poort, de Porte St Jean en zorg ervoor dat je de ongelooflijke Trompe-l’oeil niet mist.

 

Limoges

De kathedraal van Saint-Etienne en zijn botanische tuinen. Saint-Martial-brug, de oudste Romeinse brug in Limoges. De overdekte markt voor verse zeevruchten, vlees, groenten en fruit en een bakkerij. Het National Porselein Museum, met de grootste openbare collectie porselein in Limoges, en The Enamel Museum zijn beide herinneringen aan hoe de kunst van het vuur hier al meer dan 1000 jaar bestaat.