Stadjes bezoeken

Stadjes bezoeken

Vanuit onze accommodatie kun je verschillende stadjes en dorpen bezoeken. Zelfs twee die voorkomen op de lijst met mooiste dorpen van Frankrijk (Les plus beaux villages de France): het kunstenaarsdorp Gargillesse-Dampierre en het middeleeuwse Saint-Benoît-du-Sault. maar ook het Venetie van de Berry, kunstenaarsdorp Crozant en boekenstad Montmorillon.  

Allereerst twee stadjes die horen tot de mooiste stadjes van Frankrijk - les plus beaux villages de France

Gargilesse-Dampierre

Een charmant kunstenaarsdorp hoog op de oever van de Creuse dat vele beroemde Franse schilders hebben bezocht of in gewoond. Deze kleine enclave was ook de thuisbasis van de schrijver Georges Sand. Er is een kasteel en een prachtige kerk uit de 12e eeuw, (de locatie voor concerten en harpfestivals). Deze kerk heeft een gewelfde crypte met goed bewaarde fresco’s uit de 13de eeuw. Tijdens het seizoen verwelkomen de kunstenaars de bezoekers in hun huizen om ze aan het werk te zien.

Een van de mooiste stadjes in Frankrijk
Een middeleeuws stadje

Saint Benoît du Sault

In de kleine straatjes van Saint-Benoît-du-Sault waan je je weer in de middeleeuwen. Het heeft stadswallen, gebouwen van een voormalige benedictijnenpriorij en middeleeuwse straatjes. Het is een genot om er rond te lopen, de prachtige Romaanse kerk te bezoeken of te genieten van de (klassieke) muziek tijdens één van de festivals in de zomer. Tip: tijdens het Eva Ganizate festival in Augustus (festival-evaganizate.com) kun je van verschillende concerten genieten en wordt er een opera opgevoerd in de kerk met internationale zangers. Ook is er een festival met barok muziek: www.letempssuspendu.fr/

Het is mogelijk om een rondleiding door het oude centrum te krijgen van een frans-talige gids. Reserveren bij de Office Tourisme van het dorp.

Crozant

De beroemde Franse schrijfster, Georges Sand was de eerste die de schoonheid van Crozant ontdekte. Ze sleepte een groot aantal kunstenaars, zoals Chopin, Maurice Rollinat en Claude Monet in haar kielzog mee die hun Parijse ateliers verlieten om de subtiele en veranderende lichten, de gekleurde reliëfs van heide en brem, de stromende rivieren en het oude fort met uitzicht op de samenvloeiende rivieren de Creuse en Sédelle te komen schilderen. Deze beweging werd bekend als de “Ecole de Crozant”. Een mooie compilatie van schilderijen en foto’s vind je hier.

Vanaf de overkant van de Creuse, le Rocher de la Fileuse heb je een mooi uitzicht op de ruines van het  Forteresse de Crozant. Deze en ook de Moulin de la Folie waren veelvuldig het onderwerp van schilderijen.

Rondvaart op de Creuse

De rondvaartboot neemt je mee op een excursie van 1h10 (14km). De boot vertrekt voor Hotel du Lac in Crozant. Een gids vertelt je over de interessante bezienswaardigheden en de geschiedenis van de regio: de ruines van Crozant, het tovenaarseiland, de molen van Pillemongin…

Argenton-sur-Creuse

Het grootste stadje in de buurt

Het ‘Venetië van de Berry’, Argenton-sur-Creuse ligt op ongeveer 20 kilometer afstand. Zijn bijnaam dankt Argenton aan de oude huizen met galerijen en balustrades hangend over de Creuse. Een charmant middeleeuws stadje aan de rivier de Creuse met een verscheidenheid aan winkels, hotels en restaurants. Argenton sur Creuse heeft een fascinerende geschiedenis en een heerlijke sfeer. Pittoreske steegjes en oude huizen die steil boven de kronkelende rivier hangen, maken van deze stad een populair onderwerp voor kunstenaars en fotografen.

Hier vind je een aparte pagina met informatie over Argenton-sur-Creuse.

Fresselines

Een heerlijk kunstenaarsdorp waar schoonheid, eenvoud en authenticiteit samenvloeien. In 1883 zocht de dichter en muzikant Maurice Rollinat zijn toevlucht in Fresselines en bracht hij zijn vrienden mee; muzikanten, schrijvers, schilders, waaronder Claude Monet, die in 1889 23 scènes in de omgeving van de twee Creuse-rivieren schilderde, omdat de samenvloeiing die zij vormen een “magische” plaats is die bezoekers en wandelaars altijd heeft aangetrokken en gecharmeerd.

Montmorillon

Montmorillon is vooral bekend om zijn bloeiende boekenindustrie, vele boek- en kunst(zinnige) winkeltjes. Het is – net als Utrecht – een UNESCO-stad van het boek. De Unesco ‘Cities of Literature’ zijn steden die niet alleen een lange en indrukwekkende geschiedenis in de letteren kennen, maar ook op dit moment bruisen van de literatuurfestivals, schrijvers, boekhandels, opleidingen en uitgevers. Boekenliefhebbers zullen hier in de beroemde “Cité de l’Écrit et des Métiers du Livre” zeker in hun element zijn.

De brug over de Gartemps met uitzicht op de Notre Dame kerk

Daarnaast is Montmorrillon de thuisbasis van het macaronmuseum, gewijd aan het wereldberoemde Franse gebakje van eiwit, suiker en gemalen amandelen. In het museum kunnen bezoekers meer te weten komen over de geschiedenis en het productieproces van deze heerlijke lekkernij en uiteraard ook proeven van verschillende smaken.

Marktjes en brocantes

De meeste stadjes en ook de kleinere dorpen in de buurt organiseren gezellige marktjes en brocantes. Ze zijn te vinden op deze sites: Brocabrac of Vide-greniers.  Gebruik onze postcode 36170 of de nummers van de departementen (36 Indre, 23 Creuse, 87 Haute Vienne) om de marktjes en brocantes bij ons in de buurt te vinden. Ook is er informatie over marktjes te vinden op onze pagina over evenementen.

Een grote markt in onze buurt is die van Les Herolles. Je kan er wel een paar uur rondlopen. Deze markt wordt één keer per maand – op de 29ste (tot 14.00) – gehouden. En er is echt van alles te vinden. Van groeten en fruit tot zitmaaiers. En wat dacht je van een kraam met alleen maar Franse baretten?!